Antakaa meidän tekoälymme puhua suomea ja ruotsia

Olen sitä koulukuntaa, jonka laitteet toimivat kolmannella kotimaisella. En pääse kiinni älylaitteen sielunmaisemaan suomeksi tai ruotsiksi. Vieraista kielistäni vahvinta treenailin joskus niin, että vaihdoin puhelimeni näyttökielen ranskaksi.

Syyskuussa 2018 San Franciscossa Dreamforce -tapahtumassa Salesforcen toimitusjohtaja Marc Benioff julisti, että vuosi 2019 tulee olemaan äänen vuosi. Ääni käyttöliittymänä lyö itsensä läpi ja jatkaa kulkuaan voittajana, ohi tekstin. Toki edelläkävijäkäyttäjät ovat jutelleet laitteilleen ja muun muassa puhuneet teksti­viestinsä – myös suomeksi tai ruotsiksi, jo useita vuosia.

ODOTIN JÄNNITTYNEENÄ teknologiaketterässä Pohjolassa muutosta kuluttajakäyttäytymisessä. Mutta mitään sellaista kuin Pohjois-Amerikassa ei tapahtunut. Miksi? Yksi mahdollinen selitys tuo meidät luonnollisen kielten kirjon äärelle. Wikipedian mukaan niitä on yli 5 000, riippuen vähän kielen ja murteen määritelmistä.

Tänä syksynä olen työskennellyt suomenkielisen tekoälyn kieliresurssien parissa ja ymmärtänyt, ettei asia ole ihan vähäpätöinen. Kiitos data-analytiikan ja koneoppimisen, ihmisen ja koneen välinen vuorovaikutus multimodaalisilla käyttöliittymillä tulee kehittymään valtavin harppauksin – ja nimenomaan ihmisen näkökulmasta.

Pienten kielien monipuolinen kerääminen sekä erilaisten tekstien saattaminen koneluettavaan muotoon on tärkeää siksi, että niiden avulla voimme opettaa tietokonetta ”puhumaan” myös suomea ja ruotsia.

NÄMÄ KAIKKIA hyödyttävät ja toivottavasti yhteisesti kerätyt ja ylläpidettävät kieliresurssit palvelevat strukturoimattoman datan alueella toimivia analytiikkaa ja koneoppimista hyödyntäviä kasvuyrityksiä ja tutkimuslaitoksia.

Ne myös mahdollistavat sen, että myös kansainvälisten alustatalouden yritysten sovellukset ”puhuvat suomea tai ruotsia” ja oppivat yhä paremmiksi siinä. Ja jos esimerkiksi äitini hyvinvoinnista huolehtii hoivarobotti, saa se selvän hänen luonnollisesta ruotsin- tai suomenkielestään.

Jotta voisimme myös digi-ja virtuaalimaailmoissa käyttää muitakin kuin vaikka Watsonin puhumaa yhdeksää kieltä, jonkun pitäisi ottaa huolehtiakseen, että myös ne 5 000 muuta kieltä tulisivat huomioiduksi siirryttäessä yhä läsnäolevimpiin sovelluksiin.

Ehdotankin, että yhdessä länsinaapurimme koneoppimisasiantuntijoiden kanssa ottaisimme haltuun ainakin suomen- ja ruotsinkielisen tekoälyn kieliresurssit. Tästä syntynyttä osaamista voisimme lähteä tuotteistamaan tuhansille muille kielille.

Pia Erkinheimon kolumni on ilmestynyt Tekniikka ja Talous-lehdessä 13.12.2019

Valikko