Vaken ilmastorahasto uutisotsikoissa

Hallituksen ilmastokokouksessa 3.2. julkistettu päätös ilmastorahaston perustamisesta Valtion kehitysyhtiö Vaken pohjalta on herättänyt laajasti keskustelua mediassa. Poimimme muutaman uutisen yhteenvedoksi käydystä keskustelusta sekä vastaamaan yleisimpiin kysymyksiin.

Hämeen Sanomat ja muut Lännen Mediaan kuuluvat aluelehdet kertoivat 10.3., että Vake on saanut jo yli sata ehdotusta digi- ja ilmastoinvestoinneista, vaikka minkäänlaista hakua ei ole julkistettu. Niin yritykset kuin julkinen sektori toivovat ilmastorahastosta tukea toiminnalleen, ja artikkeli pureutuu tarkemmin kohteiden valintaan: miten markkinapuute ymmärretään ja millaisia välillisiä vaikutuksia investointikohteilta haetaan, sekä millaiset investoinnit ovat kiinnostavia yhtiön ensiaskelilla.

Eniten keskustelua on herättänyt suunnitellun ilmastorahaston suhde markkinaehtoiseen rahoitukseen ilmastotoimenpiteisiin (mm. Finanssiala) sekä rahaston mahdollisesta subventioriskistä ja paineen poistamisesta lainsäädännön toimenpiteistä (esim. Osmo Soininvaara).

Ylen Ykkösaamu taustoitti, mistä Vaken yhteyteen perustettavassa ilmastorahastossa on kyse. Vaken toimitusjohtaja Paula Laine kertoi rahaston tavoitteista investoida ilmastonmuutoksen torjuntaan sekä digitalisaation ja teollisuuden vähähiilisyyden edistämiseen. Ilmastoneutraaliuteen tähtäävän lainsäädännön perusteellinen muuttaminen kansainvälisellä, EU- ja kansallisella tasolla vie prosessina vielä aikaa ja markkinaehtoisella rahoituksella ei saavuteta riittävästi investointeja, jotta Suomi pääsisi Pariisin sopimuksen ja hiilineutraali Suomi 2035 -tavoitteisiin. Siksi valtio haluaa vauhdittaa tätä kehitystä. Julkisella rahoituksella voidaan tehdä investointeja rohkeammin, aikaisemmin tai laajemmassa mittakaavassa kuin pelkällä yksityisellä rahoituksella. Laine avasi myös rahaston ehdotettuja instrumenttityyppejä ja päätöksentekomekanismeja.

Valikko