Omadatakiihdyttämö: omadatapalvelut kaipaavat toimiakseen vahvan ekosysteemin

Joulukuussa 2019 käynnistyneen omadatakiihdyttämön päätöstilaisuus kokosi yhteen osallistujat jakamaan tuloksia ja kokemuksia kiihdyttämömatkan varrelta.

Kiihdyttämö keskittyi työn ja oppimisen ympärille, ja sen osallistujia olivat Barona Rakennus, Headai, Kuntarekry, Tampereen yliopisto, Vastuu Group ja ruotsalainen Jobtech. Vaken lisäksi kiihdyttämön tukena toimivat Teknologiateollisuus ja Sitra.

Omadata ja ihmiskeskeinen datatalous nousevat esille sekä Marinin hallituksen ohjelmassa että EU:n datastrategiassa. Mutta mitä ne tarkoittavat käytännössä yksilön, yritysten tai organisaatioiden kannalta? Tätä lähdimme selvittämään käytännön palvelukehityksen kautta asiantuntijoiden sparratessa työtä”, Vaken ohjelmajohtaja Pia Erkinheimo kommentoi.

Omadatakiihdyttämö keskittyi löytämään uusia ratkaisuja niin työnantajille kuin työnhakijoille – esimerkiksi auttamaan työnantajia löytämään sopivimmat tekijät avoimiin työpaikkoihin jakamalla entistä tehokkaammin tietoa hakijoiden osaamisesta. Työnhakijoille hahmoteltiin uudenlaisia tapoja urapolun suunnitteluun, jolloin he saisivat esimerkiksi ehdotuksia sopivasta työnantajasta tai koulutuksesta räätälöityjen suositusten kautta.

Ehkä keskeisin oppimme kiihdyttämöstä oli se, että vaikka lähdimme kehittämään palveluita, päädyimme kehittämään myös ekosysteemiä. Opimme nopeasti, että yksittäisiä palveluita ei voi hyödyntää kunnolla ennen kuin on olemassa yhteistyön kautta syntyvä vahva pohja”, Erkinheimo jatkaa.

Meillä Suomessa ja Pohjoismaissa on kaikki edellytykset ottaa vankka asema osaamisdatan kehittämisessä. Seuraavaksi haluamme innostaa mukaan kaikki ne tahot, joita kiinnostaa ihmiskeskeisen näkökulman kehittäminen osaamisdatan ympärille koko Euroopan tasolla”, Teknologiateollisuuden puolesta kiihdyttämön yhtenä valmentajana toiminut Antti Poikola painottaa.

Omadatakiihdyttämön päätöstilaisuuden yhteydessä julkaistiin sekä kiihdyttämön opit kokoava “The Future of Work and Skills” sekä käyttäjänäkökulmaa avaava “Matilda’s story”. Molemmat englanninkieliset julkaisut löydät linkin takaa täältä.

Tallenne tilaisuudesta ja kaikki siellä esitetyt presentaatiot löytyvät täältä.

Osallistujien yhteistyötä on tarkoitus jatkaa yhteistyössä MyData Globalin kanssa; mikäli olet kiinnostunut liittymään mukaan, olethan yhteydessä skillsdata@mydata.org

Julkaisut ovat saatavilla myös osoitteessa https://mydata.org/skillsdata/

Valikko