Suomi omadatan suurvallaksi

Ihmisten pitäisi ymmärtää, että omadata voi tuottaa heille itselleen arvoa, kirjoittaa Vaken Pia Erkinheimo Tekniikka&Talous-lehden kolumnissa 1.11.2019.

Olipa kerran ihminen, joka oli niin kekseliäs, että pystyi yhdistämään lajitoverinsa toisiinsa, kuvaamaan käyttäytymistään binääriluvuilla sekä keräämään ja tallentamaan tämän dataksi kutsuttavan yhteisen käyttäytymisen jalanjäljen, oppiakseen itsestään yksilöinä ja ryhmänä. Ja kaikki elivät onnellisina elämänsä loppuun asti. Eiku.

Kymmenen vuotta sitten ehdotin silloiselle työnantajalleni, että katsoisimme dataa valuuttana. “Olet kyllä niin oikeassa, mutta meillä on liian paljon akuutteja tulipaloja sammutettavana”, liikkeenjohto sanoi.

Ajatukset datan mahdollisuuksista ovat kulkeneet matkassani pitkään. Viisi vuotta sitten sain olla pystyttämässä omadataoperaattoria. Ei ihan noussut. Sen jälkeen niin edellinen kuin nykyinenkin hallitus ovat ottaneet omadatan ohjelmaansa, joten toivoa on.

Miksi sitten emme ole pidemmällä? Missä ovat roamaavat omadataoperaattorit ja -sovellukset? Aktivistit ovat jo nostaneet Suomen omadatan suurvallaksi. Suomalaisten aloitteesta syntynyt MyData Global viettää tässä kuussa vuoden. Neljättä kertaa Helsingissä järjestetty MyData Conference on Slushin ohella yksi kansainvälisimmistä vuosittaisista tech-tapahtumista.

Kun olemme ymmärtämättömyyttämme antaneet arvokkaan datamme amerikkalaisille ja kiinalaisille verkkojäteille, pitäisi nyt reilun datatalouden nimissä saada innostumaan ne, joiden datasta tässä on kyse. Se tarkoittaa tavallisia ihmisiä, suuria joukkoja.

Meidän digitalouden ammattilaisten tulee saada kaikki mukaan omaksumaan alustatalouden lainalaisuuksia. Ihmisten tulisi ymmärtää roolinsa arvontuottajina eikä kuluttajina. Tämä on se pullonkaula, miksi jo kauan teknokuplan tiedossa ja omadata-aktivistien turhautumisenkin kohteena olleet asiat eivät ole edenneet.

Kysymys kuuluukin, miten saamme meidät kaikki mukaan aktiivisiksi omadatan hyödyntäjiksi. Meidän pitäisi oppia oman datan arvo samoin kuin olemme oppineet rahan abstraktin konseptin vaihdon välineenä.

Näin saamme riittävästi imua ja työntöä dataoperaattoreiden ja omadata-pohjaisten palveluiden kehitykselle maassa, jota kodinelektroniikkayhtiöt ja suoratoistopalvelut ovat käyttäneet eurooppalaisena markkinoidenavausmaana jo vuosikymmeniän – kiitos korkean sivistystason, ostovoimaisen kiinnostuksen uusimpaan elektroniikkaan ja edistysuskon.

Miten saisimme omadata-ajattelun ja -ymmärryksen leviämään laajasti myönteisten esimerkkien kautta, jotta Suomi omadatan suurvaltana toteutuisi? Ideoita otetaan vastaan!

Valikko