Finland – supermakt i mydata?

Folk bör förstå att personliga data kan ge dem värde, skriver Vake’s Pia Erkinheimo i kolumnen i Tekniikka & Talous den 1 november 2019.

Det var en gång människor så nyskapande att dom kunde kombinera två individer av samma art, beskriva sitt beteende med binära siffror samt samla och spara detta kollektiva beteendefotavtryck, kallad data, för att lära sig mer om sig själva som individer och en del av en grupp. Och så levde de lyckliga i alla sina dagar. Eller inte.

För tio år sedan föreslog jag för min arbetsgivare att vi borde se på data som en valuta. “Du har så rätt, men vi har för många bränder att släcka först,” sade ledningen.

Dessa idéer om möjligheterna till data har jag funderat på väldigt länge. För fem år sedan fick jag en möjlighet att vara med och bygga en mydataoperatör. Det lyckades inte. Men efter detta har både den förra såväl som den nuvarande finska regeringen inkluderat mydata i sina regeringsprogram, så det finns hopp.

Så varför har vi inte kommit vidare med detta? Var är roaming mydataoperatörerna och applikationerna? Aktivister har redan profilerat Finland som en stormakt av mydata. MyData Global, född från det finska initiativet, firade sin första årsdag förra månaden. MyData-konferensen, som arrangerades i Helsingfors för fjärde gången i år, är vid sidan av Slush, ett av de mest internationella årliga teknologiska evenemangen.

Nu när vi har gett bort, på grund av bristande förståelse, vår värdefulla data till de amerikanska och kinesiska nätverksjättarna, bör vi i namnet på en rättvis dataekonomi uppmuntra och inspirera dem vars data är i fråga. Detta betyder vanliga människor, stora grupper.

Oss proffs i digitalekonomi bör välkomna och bjuda in alla att lära sig grunderna i plattformsekonomin. Människor bör förstå sin roll som värdetilläggande individer snarare som konsumenter. Detta är flaskhalsen varför saker som redan länge erkänts av teknobubblan och utsatt för frustration från mydataaktivisterna inte har gått vidare.

Frågan är hur man kan göra oss alla aktiva till att använda mydata. Vi bör lära oss att förstå värdet av mydata – precis som vi har lärt oss använda pengar som ett medel för det abstrakta begreppet utbyte.

På så sätt kan vi få tillräckligt med incitament för utvecklingen av dataoperatörer och mydata-baserade tjänster i vårt land. Finland har under årtionden fungerat som ett marknadsinträde för hemelektronikföretag och on-demand-tjänster – tack vare den höga utbildningsnivån, köpkraften och intresset för den senaste elektroniken såväl som den allmänna tron på framsteg.

Hur kan vi utöka vårt tänkande och förståelse genom positiva exempel och därmed stödja Finlands position som en supermakt i mydata? Idéer tas emot!

Meny